Főlap cím: 9700 Szombathely, Mártírok tere 2., fszt. 5.
tel.: +36 (30) 927 4949, +36 (94) 340 463
e-mail: info@perfectdental.hu
Kezelések


Implantáció

Implantáció

Foghiány esetében minden fogpótlási kezelés célja, hogy a természetes viszonyokat a lehető legpontosabban állítsa helyre. Minél kevesebb fogunk van, annál nehezebb ezt a célt elérni.

A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni meglévő problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás!

A fogászati implantológia a fogorvostudomány olyan területe, amely a foghiányok pótlását szájsebészeti- és fogpótlástani eljárások együttes alkalmazásával oldja meg. Az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős és használható lesz, mintha a fogpótlás természetes fogakra készült volna.

Az implantációt sokan fogbeültetés néven ismerik, ugyanakkor szó sincs valódi fog-beültetéséről. Implantáció során leggyakrabban titániumból készülő csavart (műgyökeret) építünk az állcsontba, majd arra elkészítjük a fogak eredeti anatómiai tulajdonságait hűen tükröző felépítményt. Az implantátumok a hiányzó fogak gyökerét helyettesítik.

Fogászati implantátumnak nevezzük az állcsontba fogpótlás viselése céljából beültetendő, bioanyagból készült "műgyökeret".

A pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, szinte észrevehetetlen a különbség. A felépítmény lehet borítókorona, híd, de akár teljes lemezes kivehető fogpótlás is.

A fogászati implantátum bioanyagból, leggyakrabban színtiszta, ötvözetlen titánból, legújabban cirkon-oxid kerámiából készült műgyökér, amelyet a pótolni kívánt fog vagy fogak helyére ültetünk be. Felszíne különböző eljárásokkal felületkezelt, abból a célból, hogy a csontsejtek minél nagyobb felületen tudjanak ’’ránőni’’ az implantátum felszínére, és létrejöjjön az ún. osszeointegráció, az implantátum becsontosodása. Általában csavar alakúak, speciálisan kialakított önmetsző menetekkel és nyaki részekkel. Helyes tervezés, műtéti technika, rendszeres ellenőrzés és ápolás illetve a páciens tudatos, az implantátumot, a saját fogakat illetőleg a fogpótlást karbantartó viselkedése mellett a fogászati implantátumok élethosszig látják el funkciójukat.

A fogászati implantáció a foghiányok pótlásának legmodernebb módszere, a többi fogat legkevésbé sértő eljárás.

Az implantátum(ok) beültetését steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás során az orvos előkészíti a az adott csontterületet az implantátum befogadására Kis nyálkahártya-metszés után feltárjuk a csontfelszínt, kialakítjuk az implantátum(ok) csontfészkét, majd behelyezzük az implantátumo(ka)t. A nyálkahártyát az implantátumok felett néhány öltéssel feszülésmentesen zárjuk. A műtét után közvetlenül kontroll panoráma röntgenfelvételt készítünk (enélkül nem végezhető felelősségteljesen fogbeültetés). A varratok 7-10 nap múlva kerülnek eltávolításra.,az implantátum(ok) a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőjenek a csontsejtek. Ez alatt az implantátum becsontosodik (az implantátumra ránő a csont és ezáltal rögzül). Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére. A gyógyulás ideje alatt ideiglenes pótlás is viselhető.

A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Természetesen rendszeres ellenőrzés szükséges.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt. Ezután következik a lenyomatvétel, melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás. a fémmentes vagy a hagyományos korona, híd, esetleg kivehető fogsor.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie.


Az implantációs fogpótlás elkészülte utáni tudnivalók:

Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök, mint a fogköztisztító kefe, superfloss, fogselyem használatára is. A fogorvos a pótlás átadásakor megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere nagymértékben függ Öntől is. A fogorvos felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a karbantartásért főleg a beteg felelős. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantáció helye körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti az implantátum bentmaradását.

A fogbeültetés a legmodernebb, 21. századi technológiát felhasználó fogászati ágazat. A több évtizedes kutatómunkával kialakított implantációs rendszerekkel ma már megfelelő indikáció és szájhigiénia mellett egyetlen páciensnek sem kell tartania a kilökődés veszélyétől.

Behozhatatlan előnye továbbá az implantációs technikának, hogy a teljes fogatlanság eseteiben is rögzített pótlással kiválthatóak a kivehető fogpótlások, protézisek.

magyardeutschenglish
Bemutatkozás Rendelő Kezelések Galéria Partnerek Elérhetőségek Lap teteje 2009 © ISIS-Com Kft.és Webmark