Főlap cím: 9700 Szombathely, Mártírok tere 2., fszt. 5.
tel.: +36 (30) 927 4949, +36 (94) 340 463
e-mail: info@perfectdental.hu
Kezelések


Fogpótlások

Kivehető fogpótlások
Amennyiben a maradék fogak száma és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a rögzített (híd pótlás) elkészítését, a páciensnek kivehető fogpótlás készül. Ezek olyan fogművek, amelyeket a páciens az orvos segítsége nélkül el tud a szájából távolítani.

Ha páciensünk maradékfogazata, vagy beültetett implantátumainak száma és elhelyezkedése nem teszi lehetővé a rögzített fogpótlás (híd) készítését, akkor lemezes fogpótlásokkal tudjuk a rágó-, beszéd- és esztétikai funkciót helyreállítani. Ezekben az esetekben tehát a rágásból adódó terhet nem csak a fogak, hanem a nyálkahártya-csont alapzata is viseli. A lemezes fogpótlások egy vékony fém „alaplemezzel” rendelkeznek, amit a lehetőségekhez mérten igyekszünk a legkevésbé zavaró területre vezetni. A fogtechnika a protézis alaplemezét és kapcsait öntőfémből önti, és ehhez kapcsolódnak a műanyagból készült műíny és a fogak. A maradék fogazat számára kevéssé káros fogpótlás, a kapocstartó koronákon koronát alkalmazva, hosszú távon is elfogadható fogpótlás. Hátránya, hogy az öntött kapcsok esztétikai problémát okoznak.

Ezt a fajta fogpótlás kapcsokkal rögzül a fogakhoz, így ezt aránylag ritkán alkalmazzuk, viszont híddal kombinálva, jó rögzítettségű fogpótlást tudunk pácienseinknek nyújtani. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk, és a kivehető fémvázas fogmű rejtett elhorgonyzással a hídhoz kapcsolódik. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak. A kivehető fogpótlás a hídhoz egy, a fogpótlásban található, így kívülről láthatatlan, kis rögzítő résszel (patentszerűen) csatlakozik, amelyet egy mozdulattal a helyére lehet illeszteni. A műfogakat és a fogpótlás műíny részét is a meglévő fogak, illetve a hídpótlás fogainak alakjával harmonizáló módon készítjük el. A rejtett elhorgonyzás révén kiváló esztétikai hatást biztosít. Azon pácienseknek ajánljuk, akiknek az oldalsó fogak területén nem készíthető implantátum, vagy az implantátummal járó operációt, és annak költségeit nem vállalják.


Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

pd_kezelesek_tele_elhorg_fogsor.jpgAmennyiben a maradék fogak száma 1-3, a legjobb megoldás a teleszkópos elhorgonyzású fogsor. A maradék fogakat a fogorvos előkészíti, a fogtechnikus a minta alapján elkészíti az egymásnak tökéletesen megfelelő primer és szekunder teleszkóp koronákat. A teleszkóp-koronák a rögzítés hatékonyságának növelésére szolgálnak, a fogászatban leggyakrabban kivehető protézisek stabilitásának fokozására használjuk őket.

A teleszkóp-koronák két részből épülnek fel: a primer korona a meglevő lecsiszolt fogra készül és arra cementtel rögzül, míg a szekunder rész a kivehető fogsorban helyezkedik el és a primer résznek pontos negatív mása. A primer és a szekunder rész tulajdonképpen úgy illeszkedik egymásba, mint kulcs a zárba; a rögzítés hatékonyságát az egymással súrlódó koronafalak biztosítják.

A teleszkópos fogsor, mind funkciójában, mind esztétikájában kedvező hatást biztosít.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás- műfogsor

pd_kezelesek_telj_lem_kiv_fogpotlas.jpgA teljes lemezes fogpótlás olyan kivehető fogpótlás, amelyet teljes foghiány esetében alkalmazunk. A fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja.

Teljes kivehető lemezes fogpótlás fogatlan szájba készül. Rögzítettségét tekintve a felső állcsont anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása kedvező feltételeket teremt a fogsor helybentartására. Alsó fogsor esetén viszont a sokszor kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet. A teljes lemezes fogpótlás alapanyaga speciális műanyag. Viselése az első időkben kényelmetlenséget okozhat, amely később megszűnik. Sajnos a fogatlan állcsontgerinc folyamatos leépülése, sorvadása miatt a teljes lemezes fogsor 1-2 évenkénti alábélelése, 5-7 évenkénti cseréje válhat szükségessé.

magyardeutschenglish
Bemutatkozás Rendelő Kezelések Galéria Partnerek Elérhetőségek Lap teteje 2009 © ISIS-Com Kft.és Webmark