Főlap cím: 9700 Szombathely, Mártírok tere 2., fszt. 5.
tel.: +36 (30) 927 4949, +36 (94) 340 463
e-mail: info@perfectdental.hu
Kezelések


Fogpótlások

Koronák, hidak

Porcelán héj – a sztárok tökéletes mosolyának titka

Az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya a kívánt fehérségű és szépségű, tökéletes mosoly elérése. Nem kell hozzá az egész fogat lecsiszolni, csupán a fog látható, elülső, ajak felőli felszínéből 0.5-1 mm-t eltávolítva biztosítunk helyet a laboratóriumban egyedileg, lenyomat alapján készülő igen vékony, héjszerű, felragasztandó kerámiarétegnek. Ennek következtében a fog jóval esztétikusabb, gyakorlatilag a kívánt árnyalat elérhető úgy, hogy nem kell rá koronát készítenünk.

A kerámiahéjak alkalmazása a kíméletes- és kis mennyiségű fogállomány-eltávolítás előnyeit egyesíti a restauráció esztétikai harmóniájával.

Alkalmazási területek:

 • zománchibák, szuvasodások és elszíneződések a fog anyagában
 • traumák: a fogak metsző éleinek törései
 • a fogak metsző éleinek lepattogzásai
 • elszíneződött, gyökérkezelt fogak színkorrekciója
 • soron kívül-belül álló fogaknak a harmonikus fogívbe való szintbehozatala
 • fogak közötti rések, hézagok csökkentése, zárása
 • a fogak tengelyeltéréseinek korrigálása fogszabályozás nélkül

A direkt héj egy olyan speciális héj, amit teljes egészében a fogorvos készít el egy speciális rétegezési technika segítségével különleges tömőanyagokból. A direkt héj legnagyobb előnye, hogy a lehető legkevesebbet kell feláldozni a meglévő fogállományból. Azért jobb, mint a kerámiahéj, mert ezek a restaurációk egy ülésben készülnek el, igény szerint akár több is egyszerre. A direkt héjak kevésbé sérülékenyek, mint a kerámiahéjak, és bármikor gyorsan korrigálhatók (színben és formában egyaránt), és mivel nem igényelnek fogtechnikai laborhátteret, olcsóbban készíthetők el.

Korona

Abban az esetben, amikor a fogszuvasodás a fogállomány jelentős részét érinti, már nem lehetséges a fog tömése. Míg kisebb kiterjedésű szuvasodások esetén a fogat el lehet látni töméssel, vagy betéttel, addig nagy kiterjedésű vagy a fog négy felszínét érintő szuvasodások esetén ez már megfontolandó. Ilyenkor ugyanis nagy a veszélye a fog törésének. A törés és a másodlagos szuvasodás megelőzésére a legjobb, ha a fogat koronával látják el. Egy művi fogkorona segítségével megóvható a maradék fog, és újra felépíthető.

Koronák különféle anyagokból készülhetnek:

 • fém-kerámia korona
 • arany-kerámia korona
 • titán-kerámia korona
 • cirkóniumra égetett kerámia korona
 • teljes kerámia korona
 • préskerámia korona

Legelterjedtebb a fémkerámiai eljárás, amikor a kerámiát ráégetik a fémvázra. A fém biztosítja a korona teherbírását, míg a leplezőanyag az esztétikai hatást.

A kerámia leplezés nagy előnye, hogy a kerámia és a fém közt nagyon erős kémiai kötés jön létre.

Vannak ugyanakkor a teljesen fémmentes koronák, hidak:

 • tiszta porcelán koronák
 • cirkónium-oxid koronák

Fontos, hogy még a fogpótlások tervezésénél fény derüljön az esetleges allergiákra, melyek egyre gyakrabban fordulnak elő. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legkisebb gyanú esetén, vagy nagyobb pótlások előtt előre gondolva célszerű az allergológiai tesztek elvégzése, hiszen így számos kellemetlenség és többletköltség elkerülhető. A fémkerámia koronáknál fordulnak elő leggyakrabban allergiás panaszok, a titánnál lényegesen ritkább, és az aranynál, cirkónium-oxidnál és tiszta porcelánnál szinte soha nem találkozunk ilyen panaszokkal.


Hidak

pd_kezelesek_hidak.jpgAmennyiben a fogainkat valamilyen okból elveszítettük, a megfelelő rágófunkció és esztétikai hatás érdekében fogpótlásra van szükség. Az eltávolított fogat a legtöbb esetben pótolni szükséges. A fogpótlás visszaállítja az eredeti rágófunkciót, a hangképzést és természetesen helyreállítja az arc esztétikai harmóniáját is. Már egyetlen fog hiánya megváltoztatja a rágószerv mint egység funkcióját és esztétikáját. Egy jó fogpótlással rágóizületi panaszokat, esztétikai problémákat előzhetünk meg.

Sajnos nem lehetséges minden fogat megmenteni. Ha az elvesztett fog pótlására a hídkészítést választjuk, akkor a szomszédos fogakat elő kell készíteni. A hiányt határoló két fogra koronát készítünk és ezekkel a koronákkal egyben elkészítve a pótfogakat a hiányzó fogak pótolhatóak, ezt nevezzük hídnak. Ilyen módon több, akár négy egymás melletti hiányzó fog is pótolható.

Fémkerámia hidak

A foghiányt határoló fogakon fémkerámia koronával rögzül a hiányzó fogakat pótló hídtest. A fémkerámia híd váza készülhet kizárólag nikkelmentes, nem nemesfém ötvözetből és platina aranyból.


Cirkóniumoxid hidak

Cirkóniumoxid vázból a fémkerámia és aranykerámia hidakhoz hasonló stabilitású, de azoknál jóval magasabb esztétikai igényeket kielégítő, a CAD/CAM technika miatt nagyon pontos híd készülhet. A CAD/CAM technológiával készített cirkonium-dioxid pótlásokat nevezik ma a fogászat "high tech"-jének a rögzített fogpótlások területén. Az esztétikai és biológiai előnyök teljesen ár-értékarányosak. Minden páciensnek bátran ajánlható.

Inlay hidak

pd_kezelesek_inlay_hidak.jpgAmennyiben a hiányt határoló fogakban tömés, inlay ( betét= fogtechnikus által készített tömés), friss szuvasodás található, vagy esetleg épek a fogak, készíthető inlay elhorgonyzású híd.

Ezen pótlás előnye, hogy kevés foganyag feláldozásával jár, hátrány viszont, hogy nem alkalmas nagyobb foghiányok pótlására.


Implantációs elhorgonyzású híd

Amennyiben a foghiány nagy, és a maradék fogak biomechanikailag nem tartják meg a hidat, a foghiányba beültetett implantátumot hídhorgonyként használhatjuk fel. Megfelelő számú implantátum esetén a foghiányt a maradék fogak lecsiszolása nélkül is felhasználhatjuk híd készítésre. Ilyenkor az implantátumba becsavart implantátum fej biztosítja a híd megtámasztását.

Az implantátum fejen a koronák csavarral vagy ragasztó cementtel rögzülnek.

magyardeutschenglish
Bemutatkozás Rendelő Kezelések Galéria Partnerek Elérhetőségek Lap teteje 2009 © ISIS-Com Kft.és Webmark