Főlap cím: 9700 Szombathely, Mártírok tere 2., fszt. 5.
tel.: +36 (30) 927 4949, +36 (94) 340 463
e-mail: info@perfectdental.hu
Kezelések


Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

pd_kezelesek_gyokerkezeles_1.jpgA gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériuminvázió okoz. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. Ilyen esetekben vagy heveny gyulladás zajlik, hidegérzékenységet jelezve, vagy lassan elhal a fogbél különösebb tünetek nélkül, fájdalom­ és melegérzékenység maradhat vissza.

A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalmat és a fertőzött csatornafalat is eltávolítjuk. Ezt gyökérkezelő tűk segítségével hajtjuk végre. A gyökércsatorna tisztítása apró fogazott tűkkel, reszelőkkel történik, melynek során eltávolítjuk a fertőződött foganyagot, és egyben ki is tágítjuk a gyökércsatornát. Feltétlenül szükséges, hogy a kórokozókat és a szöveti bomlástermékeket eltávolítsuk a gyökércsatornából, és azt hermetikusan lezárjuk.

Végleges, bizonyos esetekben ideiglenes töméssel zárjuk a gyökércsatornát, megelőzve egy későbbi befertőződést.

pd_kezelesek_gyokerkezeles_2.jpgMiért érdemes a gyulladt, vagy már elhalt fogakat gyökérkezelni?

 • mert elsődleges célunk a saját fogak megtartása (ellentétben a fogeltávolítással)
  • ezáltal elkerülhető vagy megszüntethető a fájdalom, valamint a fogak ráharapási érzékenysége
   • további fertőzéseket, gócbetegségeket előzhetünk meg.

   Gyökérkezelés után az esetek túlnyomó részében a fog tünetmentessé válik a fertőtlenítés, és a gyulladt gyökércsatorna-tartalom eltávolítása által. Mivel a gyökércsúcs gyulladt állapota nem szűnik meg pillanatok alatt, így a fog még egy-két napig ráharapásra érzékeny marad, de ez nem jelentős, és kis idő elteltével megszűnik. A gyökérkezelt fogak keringése megszűnik, ezáltal, ha a fogorvos nagyobb területen végez gyökértömést, a fog törékeny lesz. Ilyenkor érdemes a fogat koronával védeni.

   magyardeutschenglish
   Bemutatkozás Rendelő Kezelések Galéria Partnerek Elérhetőségek Lap teteje 2009 © ISIS-Com Kft.és Webmark